Rohkeus ja uteliaisuus veivät Mikan Intiaan oppimaan uutta kuntoutumisesta

24022017

Mika Raudasoja

Oululainen Mika Raudasoja on innokas liikkuja ja Caritas Kuntoutuksen fysioterapia-asiakas. Mika halusi jakaa meille oman tarinansa matkastaan Intiaan ja kokemuksistaan Vasa Concept -nimisestä kuntoutusmenetelmästä, josta hän kiinnostui Pekka Hyysalon innoittamana.

Ei joogaa, ei perinteistä fysioterapiaa

Vasa Concept on intialaisen fysioterapeutti Rajul Vasan kehittämä kuntoutumismenetelmä, joka sopii erityisesti aivovammojen ja muiden neurologisten vaurioiden ja sairauksien kuntouttamiseen.  Yksinkertaisten liikkeiden kuntouttava vaikutus perustuu lukuisiin toistoihin ja aivojen tietoiseen uudelleenorganisointiin. Vasa Conceptin liikkeet pohjautuvat intialaiseen joogaan, mutta varsinainen ero perinteiseen fysioterapiaan on siinä, että Vasa Conceptissa harjoitteiden toistojen määrä on huomattavan suuri. Ei puhuta muutamista toistoista, vaan sadasta, jopa muutamista sadoista toistoista jokaisella harjoittelukerralla. Aivovamman jälkeen aivot alkavat luonnostaan korjata itse itseään ja muodostaa uusia hermoyhteyksiä vanhojen, vaurioituneiden tilalle. Vasa Concept perustuu aivojen plastisuuteen, eli kykyyn oppia uutta.

Mika Raudasoja Vasa Concept

Pekka Hyysalon esimerkistä rohkeutta

Viime vuosina Vasa Conceptia on Suomessa tehnyt tunnetuksi entinen freestylelaskija Pekka Hyysalo, joka loukkaantui vakavasti onnettomuudessa vuonna 2010. Mika Raudasojan oikea puoli halvaantui moottoripyöräonnettomuuden aiheuttaman aivovamman seurauksena noin 16 vuotta sitten. Hyysalon kuntoutumista seurattuaan myös Mika innostui tutkimaan, mistä Vasa Conceptissa on oikein kysymys.

Elokuussa 2016 Mika osallistui Vasa Conceptin seminaariin Oulussa. Seminaarissa hän pääsi esiintymään esimerkkitapauksena kuntoutuspotilaasta. Seminaarin jälkeen Rajul Vasa lähestyi ensin Mikan vaimoa sähköpostilla ja yhteyttä pidettiin myös Skypen kautta. Skype-puhelun aikana Vasa kertoi muutaman suomalaisen olevan tulossa Intiaan kuntoutukseen, jolloin vaimo tiedusteli voisiko Mika myös osallistua siihen. Ennen päätöstä asiasta käytiin keskusteluja ja Mikan fysiologisesta toimintakyvystä pyydettiin lisää informaatiota videoilla.

Aikansa epäröityään Mika päätti lähteä matkalle. Mikalla ei juurikaan ollut aiempaa matkustuskokemusta, minkä vuoksi matka toiselle puolelle maailmaa ilman läheisiä herätti aluksi epävarmuuden tuntemuksia. Jälkikäteen tilaisuuteen tarttuminen ei ole Mikaa kaduttanut. Reissu sujui kaiken kaikkiaan hienosti ja kuntoutus Vasa Conceptin opeilla tuotti nopeasti näkyviä tuloksia.

Pohjois-pohjanmaalaiselle miehelle Intia tarjosi unohtumattomia elämyksiä ja antoi perspektiiviä moneen asiaan: ”Kyllähän meillä täällä Suomessa on asiat ihan älyttömän hyvin”. Toisaalta intialaisten ystävällisyys ja tapa kohdata ihmiset ilahdutti. Voisimme täällä Suomessakin hymyillä enemmän ja olla toisillemme ystävällisempiä, toteaa Mika.

Ahkeraa harjoittelua ja näkyviä tuloksia

Vasa Conceptissa harjoitteet eivät ole paikkaan tai aikaan sidottuja, ne tehdään lattialla oman kehon painolla, joten ainoa tarvittava väline on riittävän suuri avoin tila. Kuntoutuspäivät Intiassa olivat melko pitkiä ja toistoja liikkeissä oli paljon, kertoo Mika. Halvaantumisensa jälkeen Mika on kuntouttanut itseään motivoituneesti ja harrastanut liikuntaa aktiivisesti mahdollisuuksiensa mukaan.  Täällä Suomessa kuntouttamisessa ollaan Mikan mukaan kuitenkin ehkä hieman varovaisempia, ”että älähän nyt ainakaan riko paikkoja”. Kuntoutus Vasa Conceptilla olikin toisinaan aika raskasta, mutta myös tuloksia syntyi. Ennen Intian reissua oikea käsi on Mikan mukaan ollut jäykkä ja liikkumaton. Jo yhden kuntoutusviikon jälkeen kädessä oli havaittavissa näkyviä verisuonia, jotka ovat aiemmin olleet piilossa. Myös pikkurillin liike voimistui, mikä hämmästytti Mikaa itseään.

mika portailla

Matka Vasa Conceptin parissa jatkuu

Samaan aikaan Intiassa Vasa Conseptiin tutustumassa oli myös joukko suomalaisia kuntoutusterapeutteja. Mikan kuntoutuksen parissa työskennellyt oululainen FT, PsL, neuropsykologian erikoispsykologi, psykoterapeutti Liisa Paavola oli mukana kuntoutuskeskuksessa ensimmäisen viikon ja innostui menetelmästä entisestään. Maaliskuussa Liisa Paavola on kertomassa uudesta kuntoutusmuodosta Oulun seudun aivovammayhdistyksen järjestämällä yleisöluennolla, johon Mikakin osallistuu. Kaikille avoin ja maksuton luento järjestetään Oulussa lauantaina 18.3.2017, klo 13-15 Aleksinkulmassa (Aleksanterinkatu 9, sisäänkäynti sisäpihalta).

Caritaksen fysioterapia-asiakkuuden ohella Mika aikoo jatkaa Vasa Conceptilta oppimiensa liikkeiden harjoittelua itsenäisesti kotona. Mutta matkustella hän ei aio vähään aikaan, ainakaan Intiaan, Mika naurahtaa. Sen sijaan kotimaassa hän tulee kertomaan kokemuksistaan Intiasta ja kuntoutuksesta: ”Vasa Concept  hyödytti minua ja se voisi hyödyttää myös monia muitakin kaltaisiani”.

Mikan ajatuksia ja kokemuksia Vasa konseptista voi lukea lisää Mikan blogissa: http://ikunelama.blogspot.fi/