Luonnon läsnäolo rauhoittaa ja rentouttaa – sisäpuutarhassa kalat kasvattavat kasveja

Kahteen Caritaksen palvelukotiin, Kairos-kotiin ja Celestaan, on keväällä hankittu SmartGrow’n kiertokasvatuksella toimiva sisäpuutarha tuomaan luonto sisätiloihin. Siinä kalat kasvattavat koristekukkia ja yrttejä sulassa sovussa.

Kiertokasvatus yhdistää kalojen kasvatuksen kauniissa akvaariossa sekä kasvien vesiviljelyn. Symbioottisessa suhteessa elävät kalat, mikrobisto sekä kasvit muodostavat luontoa mukailevan ekosysteemin. Kiertoon lisätään kalojen ruoka, josta päätyy ravinteita kalojen aineenvaihdunnan kautta veteen. Tämä ravinteikas vesi kiertää kasvipetiin. Kasvit käyttävät ravinteet kasvuunsa ja samalla puhdistavat veden. Näin kasvit ja mikrobit yhdessä toimivat biologisena filtterinä, pitäen akvaarion veden puhtaana. Tämä tekee akvaariosta helppohoitoisen.

Luonnon läsnäololla on tutkitusti monia positiivisia vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin. Luonnon läsnäolo rauhoittaa ja rentouttaa.

Monet akvaariokalat sopivat kiertokasvatukseen erittäin hyvin. Niistä saa paljon silmäniloa ja niiden hoitaminen sekä kasvattaminen on monelle mielekäs harrastus. Akvaarioon on valittu värikkäitä ja pienikokoisia koristekaloja, jotta akvaarion koko tarjoaa niille riittävästi liikkumatilaa ja hyvät elinolosuhteet. Kaloja ruokitaan päivittäin ja vettä lisätään akvaarioon säännöllisesti haihtuneen tilalle.

Kauniita kukkia ja hyötykasveja

Puutarhanhoidossa parissa voi rentoutua ja voimaantua. Kiertokasvatustekniikalla on onnistuneesti kasvatettu yli 150 erilaista kasvia. Näihin lukeutuu yrttejä, hedelmiä, vihanneksia, kukkia ja jopa pieniä puita. Sisäpuutarhassa viihtyvät niin koristekasvit, kuin hyötykasvitkin. Kasveja voi itsenäisesti istuttaa ja hoitaa oman maun mukaan.

Kasvit voi lisätä kasvipetiin taimina, siemeninä tai valmiiksi kasvatettuina. Kasvien hoito tapahtuu kuten missä tahansa puutarhassa, sillä erotuksella, että kastelusta, rikkakasvien nyppimisestä sekä lannoituksesta ei tarvitse huolehtia. Riittää, kun seuraa kasvien vointia ja poistaa kuivuneet lehdet ynnä muut kuolleet kasvinosat. Hyötykasveista voi korjata satoa tarpeen mukaan ja vanhat tai huonovointiset kasvit tulee poistaa ja vaihtaa uusiin.

Iloa arkeen

Kairos-kodissa on tykätty kovasti sisäpuutarhasta.  ”Meillä se on ollut lähinnä silmänilona, asukkaat istuskelevat sen ääressä ja seuraavat kalojen elämää”, kertoo palveluesimies Mari Huotari. Celestassa asukkaat osallistuvat kalojen ruokintaan. Akvaarion vieressä on ruokintalista, johon vastuuhenkilö kuittaa ruokintatehtävänsä suoritetuksi.

Akvaarion ja kasvien yhdistelmä on myös kaunis sisustuselementti palvelukodin yhteisessä tilassa. Se ilahduttaa niin asukkaita kuin henkilökuntaa, sekä omaisia ja muita vierailijoita.