Urheilusta elämänsisältöä Caritaksen tukemana

Caritas täytti 20 vuotta vuonna 2018. Juhlavuoden kunniaksi julkaisimme 20 tarinaa arjestamme, asiakkaistamme, osaajistamme ja toiminnastamme. Tervetuloa tutustumaan!

Urheilusta elämänsisältöä Caritaksen tukemana

Jäälissä asuva Markus Lehto, 38, on Suomen parhaita urheilijoita lajissaan, pyörätuolisulkapallossa. Viitisen vuotta sulkapalloa treenannut Lehto on voittanut Suomen mestaruuksia ja kiertänyt maajoukkueen matkassa EM- ja MM-kisoja.

“Urheilulla ja liikunnalla on tosi iso merkitys arjessani ja ne edesauttavat jokapäiväistä jaksamistani. Kun fyysinen vamma tuo omat rajoitteensa liikkumiseen, selviää arjesta paljon helpommin, kun pitää kunnosta hyvää huolta”, Lehto sanoo.

“Ja kun on mielekästä tekemistä, se auttaa jaksamaan myös henkisesti. Se on jopa merkittävämpi juttu kuin tuo fyysinen puoli”, hän jatkaa.

Lehto oli aktiivinen ja urheilullinen kaveri jo ennen kuin päätyi 15 vuotta sitten tapahtuneen loukkaantumisen myötä pyörätuoliin. Kilpailuhenkisyys määrittää edelleen vahvasti jääliläisen tekemistä. Kun hän löysi sulkapallon toisen pyörätuolisulkapalloilijan kautta, lajissa vetosi sen elinvoimaisuus ja kilpailullinen taso Suomessa.

“Kilpailuhenkisen luonteeni takia innostuin sulkapallosta, kun siinä oli niin aktiivista toimintaa, leirejä ja kilpailuja. Tavoitteita pitää olla ja Suomesta löytyykin nykyään pyörätuolisulkapallossa jo ihan Euroopan kärkiporukkaa”, Lehto kertoo.

 

Fyysistä harjoittelua
huippupuitteissa

Korkealla tasolla pelaaminen vaatii omistautumista. Markus Lehto urheilee keskimäärin neljä kertaa viikossa. Kerroista kaksi on sulkapallon lajiharjoittelua. Lisäksi hän käy säännöllisesti fysioterapiassa ja kuntosalilla – Caritas-kylässä.

“Fysioterapiassa teemme paljon lajille räätälöityjä asioita, kuten olkapäiden vahvistamista ja liikkuvuutta parantavia venytyksiä. Se tuo mielekkyyttä fysioterapiaan ja kuntoutukseen. Yhteistyö fysioterapeuttini kanssa toimii todella hyvin. Hän osaa antaa hyviä vinkkejä mitä lajin eteen kannattaa tehdä”, Lehto kiittelee Caritas Kuntoutuksen fysioterapeuttia Miikka Kaania.

“Ja Caritas Kuntoutuksen kuntosali on minulle todella merkittävä palvelu. Siellä tulee käytyä paitsi fysioterapiassa myös itsekseen. Täysin esteetön ja näin hyvin varusteltu kuntosali on tosi harvinainen mahdollisuus täällä Oulussa”, Lehto jatkaa.

Viime aikoina Lehto ja Kaan ovat tehneet osana fysioterapiaa lajikokeiluja sulkapallon ulkopuolelle. Lajeina ovat olleet tennis ja mailapelien tuore tulokas padel.

“Tällaiset kokeilut ovat olleet itselleni uutta ja todella virkistävää vaihtelua. Nyt minulla onkin mietinnässä kokeilla enemmänkin pyörätuolitennistä. Se on maailmalla kuitenkin iso ja perinteinen pyörätuolilaji”, Lehto pohtii.

Yhdet tenniskisat hän on ehtinyt jo pelatakin. Ne olivat Pohjoismaiden mestaruuskisat, joista tuli heti kättelyssä nelinpelin pronssia. Edellytyksiä tähänkin lajiin siis löytyy.

Suomea edustava
kaveriporukka

Sulkapalloilu Suomen huipulla vie Markus Lehtoa säännöllisesti ympäri Suomea ja maailmaa. Kotimaan kisoja, eli SM-kilpailut ja vammaissulkapallon Sulkiscupin turnauksia, kertyy vuoteen puolenkymmentä. Lisäksi on kansainvälisiä kisoja ja tietenkin niihin valmistavia maajoukkueleirejä.

“Maajoukkuepelaajat tulevat eri puolilta Suomea. Meillä on ringissä hyvä ja urheilullinen porukka. Leirit ja kisareissut ovat hienoja tapahtumia”, Lehto kertoo.

Kääntöpuolena ovat kustannukset: reissaaminen maksaa. Vammaisurheilun asema sponsorimarkkinoilla ei ole kaksinen, mutta onneksi on sellaisia tahoja kuin Caritas. Markus Lehto on yksi vammaisurheilijoista, joita Caritas-säätiö on tukenut taloudellisesti ja mahdollistanut urheilemisen maajoukkuetasolla.

“Tällainen tuki on todella tärkeää vammaisurheilijoille”, Lehto kiteyttää.

Oma lukunsa ovat vielä huippu-urheilun vaatimat välineet, esimerkiksi tuhansia euroja maksavat erikoispyörätuolit. ”Välillä pyörätuoleja särkyy lennoilla, kuten nyt tammikuussa itselleni kävi. Korvausvastuu on vain 1000 euron luokkaa. Uuden tuolin hankintahinta on arviolta kahdeksan kertainen. Yhtäkkiä ollaankin ilman harrastusmahdollisuutta”, Lehto harmittelee. Kaikenlainen tuki on siis tarpeen.

Caritas-Säätiö on hiljattain käynnistänyt varainkeruukampanjan, jonka myötä yksittäisten henkilöiden ja yritysten lahjoitusmahdollisuudet kasvavat huomattavasti. Yksi lahjoituskohde on pohjoissuomalaisten vammaisten urheilun ja harrastustoiminnan tukeminen. Lahjoitusten avulla Caritaksella on mahdollisuus tukea entistä useampaa Lehdon kaltaista vammaisurheilijaa.