Yhteisöllinen puutarha ilahdutti

Caritas täytti 20 vuotta vuonna 2018. Juhlavuoden kunniaksi julkaisimme 20 tarinaa arjestamme, asiakkaistamme, osaajistamme ja toiminnastamme. Tervetuloa tutustumaan!

 

Pohjankartanon ylisukupolvisessa
puutarhassa juhlittiin sadonkorjuuta

Pohjankartanon koululle Ouluun on rakennettu kuluneen kevään ja kesän aikana yhteisöllinen puutarha, jossa toimitaan ylisukupolvisesti nuorten ja ikääntyneiden kanssa. Puutarha on osa Marttojen ja Maaseudun Sivistysliiton RAIMO-hanketta, joka tarjoaa virkistävää ohjelmaa ikääntyville. Puutarha on rakennettu yhdessä Pohjankartanon koulun oppilaiden ja opettajien sekä koulua vastapäätä asuvien palvelukoti Caritas Annansilmän asukkaiden kanssa.

Elokuun lopussa ylisukupolvisessa ja yhteisöllisessä puutarhassa päästiin viettämään sadonkorjuujuhlaa, johon Annansilmän asukkaat omaisineen oli tietysti kutsuttu mukaan. Tarjolla oli Marttojen valmistamaa kasviskeittoa, jossa oli hyödynnetty puutarhan satoa. Juhlassa kuultiin koulun tyttökuoron ja kuoro Vox ERaTOn esitykset, Annansilmän asukkaan runonlausuntaa ja muuta oppilaiden järjestämää yhteistä ohjelmaa. Pääosassa ohjelmassa oli kuitenkin yhdessäolo ja kiitosten antaminen upeasta kokemuksesta kaikille osapuolille.

puutarha_raimo5

Kasvit laatikkoon
yhteisvoimin

Puutarha on rakennettu viljelylaatikoista ja siellä eri ikäiset viljelevät yhdessä. Viljelykertojen aluksi oppilaat ovat hakeneet Annansilmän asukkaita koululle, ja yhdessä on tehty kasvien esikasvatuksia, koulimisia, kylvöjä ja istutuksia. Koulun kesälomien ajan puutarhaan sovittiin hoitovuorot, ja tänä lämpimänä, lähes trooppisena kesänä kasvit ovatkin kukoistaneet hyvässä hoidossa!

Nuoret saivat itse päättää, mitä kasveja haluavat puutarhassa viljellä. Onnistuneita valinnat olivatkin, sillä viljelylaatikoista saatiin runsas sato mm. tomaatteja, punajuurta, porkkanaa, yrttejä ja erilaisia kukkia. Kesän aikana olemme jo päässeet maistelemaan salaattia, herneitä ja makeita mansikoita.

Yhteisiä kokoontumisia on ollut kevään ajan ja elokuussa koulun alettua viikoittain, ja joka kerta mukana on ollut monta innokasta viljelijää sekä koululta että palvelukodista. Viljelykerrat on aina päätetty yhteiseen kahvihetkeen, jossa on keskusteltu muun muassa siitä, millaista nuoren elämä ja koulunkäynti oli vuosikymmeniä sitten verrattuna nykynuoren elämään. Osallistujat ovat tulleet toisilleen tutuiksi, ja uusia elämyksiä on saatu puolin ja toisin.

puutarha_raimo4_

Virkistystä palvelukodin
arkeen

”On ollut tosi mukavaa, että olemme saaneet olla mukana tässä hankkeessa. Kiireiseen hoitajan arkeenkin on niin tervetullutta tällainen ulkopuolinen laadukas viriketoiminta. Asukkaat ovat lähteneet mielellään joka viikko mukaan koululle, ei yksin sen toiminnan vuoksi, vaan erityisen tärkeää on ollut kohdata tutuksi tulleita nuoria siellä. Pikkuhiljaa projektin edetessä tunnelma on koko ajan vapautunut ja kontaktia on otettu enemmän sukupolvien välillä”, kertoo lähihoitaja ja viriketoiminnan ohjaaja Eija Määttä Caritas Annansilmästä.

Puutarhasta on tullut tärkeä osa palvelukodin asukkaiden arkea. Siitä on riittänyt paljon puhetta. Olemme saaneet kuulla asukkaiden omista pihoista, luontoharrastuksista ja ruokavinkeistä. ”Innokkaimpiin viljelijöihin kuuluva 93-vuotias Kaija loukkasi jalkansa alkukesästä. Mutta heti kun vointi alkoi hieman kohentua, hän halusi ensimmäiseksi päästä katsomaan, miten viljelykset voivat. Laatikoiden äärellä hän muisteli mitä siemeniä ja taimia oli mihinkin laatikkoon laittanut, ja tutki, olivatko ne kasvaneet. Matkalla takaisin hoivakodille hän oli oikein tyytyväinen ja kyseli, milloinkahan satoa päästään korjaamaan”, muistelee Eija.

Lämmin kiitos Pohjois-Pohjanmaan Martoille, Maaseudun Sivistysliitolle sekä Pohjankartanon 8 C luokalle ja heidän luokanvalvojalleen, että saimme olla mukana tässä mahtavassa hankkeessa. Erityiskiitokset vielä projektin uutteralle vetäjälle, Sofia Heiniselle. Annansilmän asukkaat ovat olleet todella ilahtuneita kaikesta kokemastaan yhteisöllisyydestä, nuorten virkistävästä seurasta ja yhdessä tekemisestä. Hanke tarjosi kokemusten jakamista, historian ja tulevan yhdistämistä, ihmisen kunnioittamista ja ennen kaikkea hymyileviä, onnellisia kohtaamisia!

 

Caritas Annansilmän asukkaat ja henkilökunta