Olavi Kaita – Harrastuksena taiteet

Olavi Kaita on monelle caritaslaiselle tuttu kasvo Ravintola Cariksen lounaalta tai viikko-ohjelman aktiviteeteista. Caritas-yhteisössä vuodesta 2003 lähtien asunut ja siksi itseään leikkisästi ”alkuasukkaaksi” kutsuvan Olavin taidetta on ollut esillä näyttelyissä Caritas-Kodin tiloissa useaan otteeseen. Joitakin teoksia on esillä Kapellimestarinkadun tiloissa myös pysyvästi – esimerkiksi hiilellä piirretty muotokuva kuntosalissa.

Olavi on piirtänyt ja maalannut lapsesta saakka. Luontoaiheet – erityisesti maisemat – ovat Olaville mieluisimpia. Vuodenajoista ehdoton suosikki on kevät.
”Valolla ja näkemisellä on joku yhteys. Valo ja aurinko eivät lämmitä pelkästään ulkopuolelta, vaan myöskin sisäpuolelta”, hän tuumii.

Vaikka Olavi kertoo pitäneensä piirtämisestä ja lapsena, koulussa opettajat eivät kuitenkaan osanneet tai halunneet ohjata taitojen kehittämisessä.
”Kansakoulussa opettaja luuli, että piirsin koiran valmiista kuvasta paperin läpi”, Olavi muistelee.

Saadakseen kovasti kaipaamaansa piirustusoppia, Olavi olisi halunnut hakea kirjeopistona toimivaan Helsingin ABC-piirustuskouluun jo 14-vuotiaana poikana. Olavin isä ei kuitenkaan antanut lupaa, ja opinnot saivat odottaa, kunnes Olavi täytti 18 vuotta.
”Ihmettelin silloin, miksi opiskeluun piti olla vanhempien lupa. Eläkkeelle jäätyäni olen ymmärtänyt, että kysymys oli silloin varmaan rahasta”, Olavi miettii.

Olavi opiskeli piirustuskoulussa lopulta neljä vuotta ja työskenteli samalla muun muassa Pulp-nimisen laivan kansimiehenä Kuopion seudulla. Piirustusopinnot keskeytyivät harmillisesti loppumetreillä, sillä laivassa oli niin kova tärinä, että öljyvärimaalauksen oppijakso jäi suorittamatta.

Aiheet Suomesta ja maailmalta

Olavin maalaamien maisemien aiheet ovat eri puolelta Suomea ja maailmaa.
”Eniten olen matkustanut Espanjassa, mutta sieltä en ole maalannut yhtään maisemaa”, Olavi toteaa. Sen sijaan maalauksia on esimerkiksi Jordaniasta, Italiasta ja Itävallasta.

Jordaniassa sijaitseva Petran kaupunki on jäänyt ulkomaankohteista Olavin mieleen – ehkä hieman yllättävästä syystä.
”Petrassa ei ole kovin paljon oikeastaan mitään. Ja silti se on yksi ihmeellisimmistä paikoista, mitä on” Olavi miettii.

Suomessa Olavi on maalannut maisemia monesta eri maakunnasta; kotipaikastaan Taipalsaaren Savitaipaleen rajalta, Koitelinkoskelta, Kainuusta, Koillismaalta ja Lapista.

Olavin maalauksia on ollut vuosien varrella esillä useissa näyttelyissä. Viimeisin pidettiin Olavin 90-vuotissyntymämäpäivän ja hänen pitkäaikaisen opinahjonsa Oulu-opiston 110-vuotisjuhlan kunniaksi Pohjankartanon näyttelytilassa syksyllä 2017.

Olavi Kaita maisema kotipaikasta
Tähän maalaukseen on ikuistettuna Olavin kotipaikka Taipalsaaren Savitaipaleen rajalla.

Maalaamisen lisäksi Olavi on ollut kiinnostunut muistakin taiteista. Hän on harrastanut Oulu-opistossa pitkään englannin, saksan ja espanjan kieliä. Vuosien mittaan hän on kokeillut myös näyttelemistä, kuorolaulua sekä mandoliinin ja sahan soittoa.

Myös yhteisten asioiden hoitaminen on lähellä Olavin sydäntä. Hän oli mukana talotoimikunnassa 12 vuoden ajan. Olavin aloitteesta esimerkiksi Caritas-puiston kasvit on tunnistettu ja nimetty säänkestävin metallisin laatoin.

Olavin kanssa jutellessa on helppo ajatella, että positiivinen asenne ja utelias aktiivisuus ovat hänen pitkän ikänsä salaisuus. Poikkeuksellinen koronakevätkään ei ole saanut sosiaalista ja puheliasta karjalaismiestä alakuloiseksi. Päinvastoin Olavi odottaa innolla mökille ja marjametsään pääsemistä. Hänellä on myös maalausharrastukseen liittyviä suunnitelmia; hän aikoo maalata suuriin, koristeellisiin löytökehyksiin uuden maiseman Koitelinkoskelta. Kolme aiemmin maalaamansa Koiteli-taulua Olavi lahjoitti kevään aikana Koiteli elää -tapahtuman järjestäjille varainkeruutarkoituksiin tai muuten hyödynnettäviksi.

Olavi Kaita maalausvälineet
Maalaustarvikkeet odottavat harrastushuoneen pöydällä huollettuina ja hyvässä järjestyksessä seuraavaa taidehetkeä.