Työkierto antoi uutta puhtia työhön

Viisi vuotta Caritas Alppilassa työskenneltyään lähihoitaja Maire Petäjäniemellä heräsi haave kokea jotain uutta ja innostavaa. Hänen esimiehensä Hanna-Riikka Pöppönen työskentelee myös Caritas Harjukiven esimiehenä ja Maire kysyi itse, voisiko hän lähteä työkiertoon sinne. Syksyisestä keskustelusta homma lähti nopeasti etenemään ja nyt tammikuussa hän aloitti Harjukiven työntekijänä.

– Työkierto on mainio tapa hankkia uutta osaamista, saada lisää uusia työkavereita ja syventää omaa ammattitaitoa ilman, että työnantajaa tarvitsee vaihtaa. Kun työnantaja pyytää työntekijää työkiertoon, on taustalla aina henkilön osaamisen ja ammattitaidon arvostaminen. Caritas isona talona tarjoaa monia mahdollisuuksia, joita kannattaa hyödyntää, Hanna-Riikka vinkkaa.

 

Annetaan Mairen itse kertoa, mitä hän ajattelee työkierrosta
ja uudesta työstään Caritas Harjukivessä

Tämä palveluyksikkö on hyvin saman tyylinen kuin Caritas Alppila, joten siirtyminen tänne on ollut luontevaa. Asukkaat ovat liikuntavammaisia ja neurologisia sairauksia sairastavia. Autamme heitä heidän omissa kodeissaan ja halutessaan asukkaat voivat tulla yhteisiin tiloihimme aterioimaan ja viettämään aikaa.

Jokaiselle asukkaalle tarjoamme yksilöllistä palvelua, joten jokainen työvuoro on erilainen ja yllätyksiä täynnä. Mutta monipuolisuus tekee juuri tästä työstä kiehtovaa. Vammaistyö on ihan oma maailmansa! Olemme välillä melkoisia monitoimityöntekijöitä: kosmetologeja, kiinteistöhuoltajia ja laitekorjaajia, milloin mitäkin aina tarpeen mukaan. Se kertoo aika hyvin asiakkaidemme itsemääräämisoikeuden kunnioittamista, että yksi saattaa mennä kuudelta aamulla vasta nukkumaan ja toinen jo herää silloin. Toisen iltatoimet on toiselle aamutoimet. Jokainen asiakas saa elää oman näköistä elämää.

Tässä työssä pärjää, kun mukautuu. Itseään voi todellakin muuttaa, ei toisia. On hyvä myös hyväksyä oma tietämättömyys ja olla armollinen itselleen aluksi uudessa työyhteisössä. Työkierto vaatii joustavuutta ja sinnikkyyttä, omalta mukavuusalueelta ulos hyppäämistä. Asiakkaille voi olla hyvä kertoa, että olen juuri aloittanut tässä työssä, en tiedä vielä kaikkia asioita, mutta selvitän.

Työkiertoon lähteminen oli kyllä hyvä päätös. Koen olevani taas paljon innostuneempi työstäni ja mieliala on parempi. Lisääntynyt työhyvinvointi on näkynyt myös työajan ulkopuolella. Kaikki hoitotyötä tekevät tunnistavat varmasti sen seikan, että kun vuodesta toiseen tekee samojen asiakkaiden kanssa töitä, työhön ikään kuin turtuu. Vammaisasiakkaiden kunto vaihtelee ja välillä päästään kaksi askelta eteen ja taas mennään yksi taaksepäin. Uudessa työyhteisössä ja uusien asiakkaiden parissa innostuu työstä uudestaan, saa uusia näkökulmia ja oppii uutta.

Sain hyvän vastaanoton tänne tullessani, perehdytys on ollut kattava ja kaikki tiesivät etukäteen tulostani. Koen, että olen voinut myös itse siirtää tänne Harjukiven yksikköön hyviä käytäntöjä ja kehittämisideoita Alppilasta, joka on ollut toiminnassa hieman pidemmän aikaa. Ja toiseksi koen, että Harjukivessä on paljon nuoria, työuransa alkuvaiheessa olevia Caritaslaisia töissä, joten täällä ollaan oltu tyytyväisiä, kun pitkään Caritaksessa ollut työntekijä tuli täydentämään tiimiä. Kokonaisuudessaan työkierrosta siis hyötyy niin työntekijät, asiakkaat kuin koko organisaatio.

 

Caritas Harjukivessä asuva Kari Nättinen on jo tullut hyvin tutuksi Mairelle. Yhteiseen olohuoneeseen voi tulla rupattelemaan ja ruokailemaan.

 

Hyvää palautetta asiakkailta

Harjukivessä kolme vuotta asunut Kari Nättinen antaa hetkeäkään empimättä palvelulle arvosanan 10. Ja se on paljon sanottu itsekin työnjohdollisissa tehtävissä työskennelleeltä mieheltä. Kari sai pahan aivoverenvuodon kolmisen vuotta sitten ja muutti suoraan sairaalasta Harjukiveen. Hän on kotiutunut hyvin ja on aktiivisesti mukana talonyhtiön toiminnassa. Kerran viikossa hän käy talon asukkaiden rupattelutunnilla.
– Apua saan kotiin aina, kun sitä tarvitsen. Joskus apua voi joutua hetken odottamaan, mutta ymmärrän sen, koska välillä hoitajilla on ruuhkaa, kun moni asukas kutsuu yhtä aikaa. Käyn yhteisessä olohuoneessa ruokailemassa päivittäiset ateriat ja juomassa kahvit. Ruoka on kyllä hyvää täällä, Kari kertoo.
– Ja Maire on mukava hoitaja, kiva kun saimme hänet tänne Harjukiveen.