Hamahelmistä syntyy taidetta

Caritaslaiset harrastaa -juttusarjassa caritaslaiset kertovat harrastuksistaan.

 

Arvatkaapa, montako hamahelmeä menee potrettiin presidenttiparista? 12 152 kappaletta.

Vastauksen tähän tietää tarkalleen Caritas Annansilmässä lähihoitajana työskentelevä Kati Rasmus, joka on innokas hamahelmiharrastaja. Työ presidenttiparista syntyi vuosi sitten.

Kati tuli lähihoitajaopiskelijana ensin työharjoitteluun Kairos-Kotiin vuonna 2005 ja sai vakipaikan heti valmistuttuaan 2006. Ennen Annansilmään tuloaan hän työskenteli pari  vuotta myös Kannelkodissa, joten Caritaksen palvelukodit ovat hänelle hyvin tuttuja.

Hän kertoo rakastavansa työtään vanhusten parissa. Harrastusta hän ei ole vielä voinut hyödyntää työssään, sillä pienet hamahelmet ovat vanhuksille hankalia käsitellä. ”Tähän voisi olla ratkaisuna hankkia isoja hamahelmiä, joita on helpompi käsitellä. Tästä saisi vanhuksille järjestettyä mukavan viriketuokion”, Kati ideoi.

Kati innostui hamahelmitöistä pari vuotta sitten. Kaikki alkoi lasten kanssa askartelusta. Alkuun hän teki pieniä helmitöitä kuten koruja ja koristeita, kunnes tarttui haastavampiin kuva-aiheisiin. Kati kertoo hamahelmitöiden kokoamisen olevan rentouttavaa vastapainoa kolmivuorotyötä tekevälle.

”Ajantaju katoaa ja ajatukset siirtyvät takuulla pois töistä, kun pieniä helmiä asettelee paikoilleen pinseteillä”.

 

Kärsivällisyyttä vaaditaan

Pinsetit ovat Katille tuttu väline, sillä hän oli aikoinaan Nokian tehtaalla kokoonpano tehtävissä. Helmillä taiteilu on tarkkaa puuhaa, johon tarvitaan hyviä hermoja ja kärsivällisyyttä, vakaita käsiä sekä runsaasti aikaa. Harrastus on edullinen, sillä tuhannen helmen pussi maksaa noin 1,5 euroa.

Tuhansien hamahelmien latominen alustalleen tosin tuntuu ranteissa ja kumara työasento niskassa, joten ihan kaikille Kati ei harrastusta voi suositella.

Kati saa upeiden hamahelmitöiden tekemisen kuulostamaan helpolta.

”Metodi on pohjimmiltaan yksinkertainen. Valitaan selkeä kuva, tehdään siitä hamahelmipohja ilmaisella Photo Pearls -nimisellä nettisovellusohjelmalla, asetellaan helmet paikoilleen ja silitetään kokonaisuus kasaan.  Niin taitava en sentään ole, että osaisin sommitella kuvan ilman ohjelmaa. Toki värejä voi vaihdella mielen mukaan”, Kati toteaa.

 

Kuvia julkkiksista

Kati on taiteillut hamahelmistä kymmeniä kookkaita kuvia julkkiksista. Yksi hänen idoleistaan toistuu useammassa työssä: Saara Aalto. Yhden kuvista hän on päässyt antamaan artistille henkilökohtaisesti.

Hamahelmitöitä Kati on tehnyt myös muun muassa Radio Novan aamuohjelman juontajaparista, Anna Puusta, Suvi Teräsniskasta, Jenni Vartiaisesta ja koripalloilija Lauri Markkasesta. 

Seuraavana Katilla on työn alla Celine Dion, jonka Helsingin keikalle hän on myös ensi vuonna menossa.

”Tiedä vaikka saisin ojentaa työn hänelle henkilökohtaisesti”, Kati unelmoi.

Myös Kati itse on saanut omaperäisellä harrastuksellaan julkisuutta. Mm. Kaleva ja MeNaiset ovat tehneet hänestä jutun. Sosiaalinen media toimii myös hyvin, sillä fanisivuille jaetuista hamahelmityökuvista tykätään ja niitä jaetaan ahkerasti. Myös julkkikset itse ovat tykänneet kuvista. 

 

Lisää Katin töitä somessa:
Instagram: @kati.hamahelmi