Töissä Caritaksessa – lähihoitaja Petrin tarina

Tässä työssä on tärkeää toisen ihmisen kunnioittaminen

Olen Sääskön Pete ja olen työskennellyt Caritaksessa jo 15 vuotta. Jo opiskeluaikoina tein kaikenlaista keikkatyötä ja lomituksia vammaispuolella, joten oli aika selvää, että tulisin työskentelemään myös lähihoitajaksi valmistuttuani samoissa hommissa. Kun työkokemusta oli kertynyt jo opiskellessa, sain heti valmistumiseni jälkeen vakituisen työpaikan Caritaksesta. Eikä ole tämän jälkeen ollut tarvetta vaihtaa työnantajaa, koska Caritas on sen verran iso talo, että täällä on mukavasti vaihtoehtoja, jos työhönsä haluaa vaihtelua.

Tällä hetkellä työskentelen kehitysvammaisten palvelukodissa. Autan asukkaitamme kaikissa päivittäisissä askareissa: pukeutumisesta, peseytymisessä, aterioinnista, lääkehuollossa, päivätoiminnassa, ja usein käydään ulkoilemassa ja erilaisissa tapahtumissa yms. Töitä tehdään talon sisällä kotioloissa sekä vaikkapa vierailemalla torilla tai käymällä Kärppien ottelussa.

Työ vammaispalveluissa on mielenkiintoista ja monipuolista. Lähihoitaja tekee työtä osana moniammatillista työyhteisöä, joten työssä tarvitaan yhteistyökykyä. Työ vaatii myös perehtymistä erilaisiin vammaisen henkilön arkeen kuuluviin asioihin, kuten apuvälineisiin ja niiden huoltoon, tarjolla oleviin yhteiskunnan palveluihin, kuntoutuspalveluihin ja sairaanhoitoon. On tärkeää olla kiinnostunut oppimaan uutta ja kehittämään omaa ammattitaitoaan.

Minusta on tärkeää, että ihminen voi tuntea yhteenkuuluvuuttta ja elää vammasta huolimatta tärkeää elämää ja kokea hyviä asioita elämässä.

Tässä työssä on tärkeää toisen ihmisen kunnioittaminen. Oli vamma tai ihmisen ikä mikä tahansa, ihmistä kohdellaan ihmisenä, annetaan toiselle arvoa ja ollaan mukana tekemässä toisen elämästä merkityksellistä. Minusta on tärkeää, että ihminen voi tuntea yhteenkuuluvuuden tunnetta ja elää vammasta huolimatta tärkeää elämää ja kokea hyviä asioita elämässä. Me hoitajat olemme sitä mahdollistamassa. Olemme monesti asiakkaalle se läheisin linkki kaikkeen mitä hänen elinympäristössään ja arjessaan tapahtuu. Ajattelen niin, että pyrin tekemään toiselle olon niin hyväksi kuin haluaisin itselleni tai jollekin läheiselleni tehtävän vastaavassa tilanteessa.

 

 

Parasta työssäni ovat hyvät työtoverit, toimivat asiakassuhteet ja hyvä esimiestoiminta. Nämä kaikki mahdollistavat sen, että on mukava tulla töihin. Tykkään myös, että työssä on sopivasti haasteita ja lähes jokaisessa työvuorossa syntyy uusia kokemuksia. Saan myös tuoda työssäni omia taitoja esille ja hyödyntää niitä arjessa. Minulle se on ollut erityisesti musiikki. Pidän viikoittain laulutuokioita asukkaille ja kitara kulkee aina mukana työssäni, jos sille tulee tarvetta.

Caritaslainen ei jää yksin vaan yhdessä mennään eteenpäin.

Työssä on toki myös omat haasteensa. Teen työtä nyt palvelukodissa, jossa asukkailla esiintyy haastavaa käytöstä. Ennaltaehkäisevä toiminta on tärkeää, jotta haastavia tilanteita voidaan hallita. Tilanteet eivät onneksi ole jokapäiväisiä ja eteen tulleet tilanteet käydään aina läpi työporukan kanssa. Pyrimme kehittämään toimintatapojamme ja näin ehkäisemään tilanteen uusiutuminen. Avoimuus työyhteisössä on tärkeää, jotta vaikeistakin asioista uskaltaa puhua ääneen ja saada tukea. Caritaslainen ei jää yksin vaan yhdessä mennään eteenpäin.

Caritaksessa autetaan työntekijöitä kehittymään työssään. Olen vuosien saatossa ollut useita kertoja eri koulutuksissa. Esimieheltä tulee vuosittain kysely, jossa tiedustellaan, millaiset koulutukset kiinnostaisivat ja niistä sitten keskustellaan kehityskeskustelussa. Tänä syksynä osallistun verkkokoulutukseen, jossa uusin lääkeluvat taas viideksi vuodeksi eteenpäin. Lisäksi olen itse voinut ehdottaa mielenkiintoisia koulutuksia, joita esimiehet sitten pyrkivät toteuttamaan.

15 vuoden aikana olen työskennellyt Caritaksen eri vammaisyksiköissä, kotihoidossa, tilapäishoidossa sekä päivä- ja työtoiminnassa. Minulle työkierto on toiminut tosi hyvin. Aina on mennyt uudessa työssä pari vuotta uuden oppimisessa ja työ tuntuu tosi hyvälle. Jossakin vaiheessa alkaa tulla hetkiä, jolloin työ ei enää tunnukaan niin mielekkäältä. Silloin on hyvä miettiä, olisiko työkierrosta apua. Ainakin minulle siitä on ollut. On tehnyt hyvää tutustua uuteen yksikköön ja tehtävään, saada uusia työkavereita ja uusi kokemuksia. Kokonaisuutena se tekee hyvää työuralle.

Vammaistyö on mielekästä ja antaa paljon.

Suosittelen Caritasta työpaikkana. Täällä on hyvä tehdä töitä. Täällä on hyvät työtoverit, mahdollisuus oppia uutta ja kehittää itseään, kannustava ilmapiiri ja loistava viriketoiminta. Minulla on tunne, että Caritaksessa pidetään huolta hyvistä ja sitoutuneista työntekijöistä. Kun vaihdoin työyksikköä toiselle puolelle kaupunkia, Caritas auttoi jopa asunnon hankinnassa, jotta pääsin asumaan lähemmäksi uutta työpaikkaani.

Vammaistyö on mielekästä ja antaa paljon. Nykyään vammaisten ihmisten elämä ei ole enää niin suljettua kuin vielä jokin aika sitten. Arki sisältää ihan normaalia elämää: töitä, harrastuksia, virkistystä ja paljon samanlaista tekemistä kuin muillakin ihmisillä. Hoitajat ovat siinä avustamassa, jotta elämä on sujuvaa ja siitä voi nauttia sataprosenttisesti!

Katso Peten videohaastattelu

Kiinnostuitko lähihoitajan työstä Caritaksessa?

Lue lisää Caritaksen työmahdollisuuksista