Alpakat ilahduttivat Caritas-kylässä

Caritas-kylässä nautittiin torstai-iltapäivänä aimo annos eläinterapiaa, kun suloiset alpakat saapuivat ilahduttamaan meitä Vanhustenviikon kunniaksi.

Pörröiset ja ystävälliset alpakat osoittautuivat oikeiksi eläinavusteisen toiminnan ammattilaisiksi. Ne suhtautuivat ihastelijoihin rauhallisesti, ystävällisesti ja kärsivällisesti. Ensin alpakat päivystivät rapsuteltavina Caritas-puistossa. Parituntisen vierailun aikana ne piipahtivat myös sisällä aulatiloissa ja vierailivat he myös yhdessä asunnossakin.

Alpakat herättivät laajasti kiinnostusta ja ihastusta. Niitä saapuivat katsomaan useat kymmenet Caritaksen asukkaat eri puolilta kaupunkia sekä potilaat Caritas Sairaalasta. Myös sukupolvien välisiä kohtaamisia syntyi, kun Valteri Tervaväylän Merikartanon yksikön oppilaat kävivät moikkaamassa alpakoita ja caritaslaisia.

Koiramaisia kamelieläimiä

Vaikka alpakat ovat kamelieläimiä, niiden olemuksessa on jotain hyvin koiramaista. Suuret, tummat silmät ovat pitkien ripsien kehystämät ja katse on viisas. Alpakoiden jaloissa on anturat, kuten koirilla. Kävely onnistuu siksi hyvin myös sisätiloissa, vaikka kunkin jalan kahdessa varpaassa onkin hieman sorkkia muistuttavat kynnet.

Caritas-kylässä vierailivat alpakat nimeltä Jatsi ja Elitsia (Ellu). Ne asustavat Kempeleessä Linnunradan tilalla osana kahdeksan alpakan laumaa.
”Alpakat ovat hyvin laumasidonnaisia eläimiä. Siksi niitä pitäisi olla aina kolme tai useampia”, alpakoiden omistaja Sanna Siira kertoo.

Sanna Siira toteuttaa alpakoiden kanssa eläinavusteista toimintaa, joka tarkoittaa muun muassa vierailuja palvelukodeissa, kouluissa ja tapahtumissa. Lisäksi Siira harrastaa alpakoiden kanssa metsäretkiä sekä leikkimielistä alpakka-agilityä. Alpakka-agilityssä olisi mahdollista myös kilpailla, mutta siitä Siira ei toistaiseksi ole ollut kiinnostunut.

Seuran lisäksi villaa

Seuran lisäksi Siira kertoo saavansa alpakoistaan myös villaa. Lauman täysikasvuiset yksilöt keritään kerran vuodessa. Puhdistettu raakavilla lähetetään Ruukin kehräämöön Mathildedaliin, joka on Suomen ainoa alpakanvillaan erikoistunut kehräämö.  Yhden alpakan villoista saadaan noin yksi kilo lankaa vuodessa.

”Alpakan villan kuidussa on ilmataskuja, jotka tekevät siitä hyvin lämpöä eristävän. Alpakkaa pidetäänkin yhtenä lämpimimmistä villamateriaaleista. Lisäksi alpakan villan kuidut ovat hyvin pitkiä. Pitkä kuitu on tärkeimpiä syitä sille, että alpakan villasta valmistetut neuleet kestävät niin hyvin nukkaantumatta. Koska alpakan villassa ei ole lanoliinia eli villavahaa myös monet lampaanvillalle allergiset voivat käyttää alpakasta valmistettuja vaatteita”, Siira selventää.

Linnunradan tilalle on rakenteilla esteetön uudisrakennus, jonka on tarkoitus valmistua keväällä 2020. Rakennukseen tulee puoti ja sosiaalitilat. Uudisrakennuksen valmistuttua ryhmien ja erityisryhmien vierailut tilalla onnistuvat entistä helpommin. Alpakoiden vierailun jälkeen varmasti moni odottaa, että näkee pörröiset otukset joskus uudelleen.