Heinäkuun taidenäyttely Metsolan galleriassa: Botanical Garden

Gallerian sijainti:

METSOLAN KARTANO,
MIELIKINTIE 8 90550 OULU
(A-rappu, toinen kerros, käynti pääovesta)

GALLERIA AVOINNA JOKA PÄIVÄ 8.00–16.00
Taiteilija paikalla perjantaina 17.7. klo 13.00 alkaen.

 

Taiteilijan esittely:

BOTANICAL GARDEN -teoksessa valokuvien kasvit ovat muovisia koristekasveja, jotka on löydetty julkisista tiloista. Muoviset kasvit ilmentävät tämän näyttelyn tekijälle elämän imitaatiota, yritystä löytää sielu ympärille rakennetusta muovisesta todellisuudesta. Näyttely tavoittelee todellisen puutarhan tunnelmaa – lattiatilaan sijoittuva esine-installaatio nivoutuu saumattomaksi osaksi seinälle ripustettavia teoksia. Kokemus näyttelyssä saattaa muistuttaa hetkeä puutarhassa, joka on kuitenkin biologisen elämän simulaatio. Kysymys yhteiskunnallisesta väittämästä hämärtyy.

Valokuvataiteilija Juha Allan Ekholm on kuvannut muovikasveja osana laajempaa työskentelyä muutaman vuoden aikana. BOTANICAL GARDEN -sarjan teoksia on nähty yksittäisinä kuvina tuotantoa esittelevissä näyttelyissä, mutta tämä teos on ensimmäinen pelkästään teemaa käsittelevä kokonaisuus. Näyttely muuntui prosessin aikana installaatioksi.

Modernin elämäntavan tarkasteluun vapaasti liittyvä installaatio on omistettu Aristoteleen oppilaalle ja Aleksanteri Suuren opiskelutoverille, kasvitieteen perustajalle Theofrastokselle (371–286 eaa.). Kokonaisuuteen kuuluu myös hänelle omistettu led-valoin valaistu monumentti. Installaatio rakennettiin alun perin Oulun rautatietunnelissa sijaitsevaan Galleria Ränniin viime vuoden
toukokuussa ja on ollut tämän jälkeen esillä ympäri Suomea. Metsolan galleriasta näyttely jatkaa Joensuuhun Galleria Kohinaan.

Ekholmin välineenä on nk. sosiaalinen taide (socially committed art), joka on eräänlainen määritelmä yhteiskunnallisesti tiedostavalle taiteen tekemiselle. Teoksissa sosiaalinen tietoisuus ja henkilökohtaiset kosketuspinnat rakentavat teoksille tarkastelutapoja. Ekholm on osallistunut aktiivisesti kaupunkitaideprojekteihin. Teokset ovat pitäneet sisällään valokuvaa, media- ja paikkasidonnaista taidetta, installaatioita ja live-art tekoja.

Juha Allan Ekholm on espoolaislähtöinen valokuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Turussa. Taiteilija on tähän mennessä pitänyt noin 50 yksityisnäyttelyä sekä osallistunut yli 100:aan yhteis- ja ryhmänäyttelyyn ja taideprojektiin. Edustanut Suomea valokuvataiteessa mm. Helsinki Schoolin taiteilijoiden kanssa yhteensä seitsemän kertaa.

(TEKSTI: Juha Allan Ekholm)