Koronavirus: Oulun kaupungin kirje hoiva- ja palvelukotien asiakkaiden omaisille

Caritaksen palvelukoteihin on toimitettu Oulun kaupungin julkaisema kirje asiakkaiden omaisille. Lähetämme kirjeen myös kaikille Caritaksen palvelukodeissa asuvien omaisille. Käytänteemme ovat yhteneväisiä Oulun kaupungin toimintaohjeiden kanssa. Alla kirje kokonaisuudessaan.

 

Hyvä omainen,

Koronavirustartuntoja on todettu myös suomalaisissa hoiva- ja palvelukodeissa. Tilanne aiheuttaa ymmärrettävästi suurta huolta ja pelkoja niin asiakkaissa kuin omaisissakin.

Oulun hoiva- ja palvelukodeissa teemme kaikkemme turvataksemme asiakkaidemme terveyden ja turvallisen ilmapiirin.

Haluamme kertoa teille, kuinka toimimme tartuntojen välttämiseksi ja poikkeusajan yli selvitäksemme.

 

Näin pyrimme välttämään tartunnat

Noudatamme sosiaali- ja terveysministeriön suojautumisohjeita. Hoitajat käyttävät lähikontaktissa asiakkaiden kanssa nenä-suusuojainta ja oireisten asiakkaiden kanssa lisäksi suojakäsineitä.

Jos hoiva- tai palvelukotiin tulee uusi asiakas, häntä hoidetaan karanteeninomaisissa olosuhteissa kahden viikon ajan.

Yksikön sisäisiä kontakteja vähennetään sillä, että hoitajat ovat kontaktissa vain tiettyjen asukkaiden kanssa.

Puhtaanapitoa on tehostettu.

Pidämme huolta turvaväleistä asiakkaiden oleskellessa yhteisissä tiloissa. Enintään kymmenen henkilöä voi kokoontua yhteen kerrallaan.

Lahjojen ja herkkujen tuominen omaisellenne ei ole tällä hetkellä suotavaa, koska viruksen tarttumisesta niiden kautta ei ole varmaa tietoa.

 

Jos joku sairastuu

Jos asiakkaamme saa oireita, kuten flunssa- tai vatsaoireita tai kuumetta, olemme teihin heti yhteydessä, aivan kuten normaalistikin. Kuumeinen tai flunssa- tai vatsaoireinen asiakas pyritään hoitamaan hänen omassa huoneessaan.

Kaikissa tilanteissa, kun asiakkaamme sairastuu, hoitovastuu siirtyy häntä hoitavalle tai päivystävälle lääkärille. Jos epäillään koronavirustartuntaa, otetaan näyte lääkärin ohjeen mukaisesti.

Jos jonkun yksikkömme asiakkaalla tai työntekijällä todetaan koronavirustartunta, toimimme Oulun kaupungin tartuntatautilääkärin ohjeen mukaisesti.

Jos omaisenne on hoidossa yksikössä, jossa tartunta todetaan, yksikön esimies ottaa teihin välittömästi yhteyttä ja kertoo toimista, joita tartunnan vuoksi tehdään.

 

Omaisten tapaamiset lisäävät hyvinvointia

Yhteydenpito omaiseen on poikkeustilanteessa hyvin tärkeää, ja haluamme mahdollistaa turvallisen yhteydenpidon kaikin käytössä olevin keinoin.

Etäyhteydenpitoon on käytössä tabletteja ja älypuhelimia, joissa on mahdollisuus videopuheluihin, ja viestinvaihtoon sähköposti ja kirjeet. Luemme lähettämänne kirjeet ja kortit mielellämme omaisellenne. Myös omaisten soitot ja voinnin ja kuulumisten kyselyt ovat aina tervetulleita.

Tapaamiset ovat mahdollisia myös lasin läpi tai ulkona esimerkiksi aidan yli, kun muistetaan kahden metrin turvaväli.

 

Yksityisyyden suoja pätee myös poikkeustilanteessa

Kunnioitamme asukkaiden ja henkilökunnan yksityisyyttä. Tämän vuoksi emme luovuta henkilö- tai terveystietoja ulkopuolisille, emmekä kommentoi yksiköiden tilanteita tai yksittäisiä tartuntatapauksia.

Henkilöstömme tekee kaikkensa asiakkaiden turvallisuuden varmistamiseksi, ja on tärkeää turvata heille työrauha. Kiitämme kaikista myönteisistä viesteistä ja kannustuksesta, joita olette hoitohenkilökunnallemme osoittaneet.

 

Yhdessä selviämme tästäkin. Voimia ja jaksamista kaikille toivottaen,

Hoiva- ja palvelukotien henkilökunta

 

Alkuperäinen kirje luettavissa täältä