Koronarokotuksista Caritaksen asumisyksiköissä

Oulussa kuntalaisten joukkorokotusten ajankohta ja toteutustapa eivät ole vielä tiedossa. Tammikuun aikana saataneen aloitettua hoivakotien ja asumispalveluyksiköiden asukkaiden ja henkilökunnan rokotukset. Muita ryhmiä ei päästä rokottamaan tammikuun aikana, rokotusaikataulusta ei ole tarkempaa tietoa.

Oulun kaupunki tiedottaa rokotuksista heti, kun tietoa tulee lisää. Ajantasainen tieto rokotuksista Oulun kaupungin osalta löytyy aina osoitteesta https://www.ouka.fi/korona#ohje.

Caritaksessa seurataan koko ajan kaupungin ohjeistusta ja toimitaan sen mukaisesti. Ensimmäisenä rokotukset koskevat meilläkin palvelukotien ja asumispalveluyksiköiden asiakkaita ja työntekijöitä. Tarkkoja aikatauluja rokotuksista emme vielä tiedä. Myöskään palvelutaloissa asuvien ja kotihoidon asiakkaidemme rokotuksista emme ole vielä saaneet tietoa. Tiedotamme asiasta, kun saamme lisäinfoa viranomaisilta.

Kempeleen osalta asia etenee, ja palvelukoti Caritas Willa Lupiinissa aloitetaan asukkaiden ja henkilökunnan rokotukset jo tällä viikolla.

 

Oulussa rokotukset annetaan valtakunnallisesti päätetyn rokotusjärjestyksen mukaisesti:

Rokotusjärjestys (THL)

1.  Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat

  1. Teho-osastojen henkilökunta
  2. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta
  3. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta
  4. Sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan henkilökunta ja asukkaat (ryhmiä 3 ja 4 voidaan rokottaa samaan aikaan)
  5. Kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rajatusti, esimerkiksi elinsiirtoyksikköjen henkilökunta

Edellä mainittujen ryhmien kokonaismäärä on runsaat 100 000 ihmistä, kun mukaan lasketaan vain ikääntyneiden hoivapalvelut.

2. Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia

  1. ≥80-vuotiaat (mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat)
  2. 75–79-vuotiaat (mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat)
  3. 70–74-vuotiaat (mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat)
  4. Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus. Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia ovat esimerkiksi krooninen vaikea munuaissairaus, vaikea immunosuppressiivinen tila (elinsiirto, akuutti syöpähoito) ja vaikea krooninen keuhkosairaus.
  5. Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus. Vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia ovat esimerkiksi sepelvaltimotauti ja kirroottinen maksasairaus.

Yli 70-vuotiaita on kaikkiaan noin 800 000.

3. Muu väestö

Perussairauksista kärsivien rokotusjärjestykseen vaikuttaa se, miten rokote tehoaa näissä ryhmissä. 

Lue lisää THL:n sivulta.