Lähihoitajaksi oppisopimuksella: ”Parasta on käytännönläheisyys”

Tarja Mustonen on tammikuussa valmistunut tuore lähihoitaja. Opintonsa viimeisen kolmanneksen hän suoritti oppisopimusopiskeluna Caritas Annansilmässä. Valmistumisen jälkeen työt ovat jatkuneet sijaisuudessa samassa tutussa työpaikassa.

Tarjalla on ennestään pohjalla laboratoriohoitajan (bioanalyytikko) tutkinto. Hän on kuitenkin viimeiset kaksikymmentä vuotta työskennellyt yrittäjänä matkailualalla perheyrityksessä. Hoitoala alkoi lopulta taas vetää puoleensa ja hän päätti kouluttautua lähihoitajaksi. Suuntautumisalaksi valikoitui ikääntyvien hoito ja kuntoutus.

Opiskelun alussa ensimmäisen työharjoittelun Tarja suoritti Caritas Annansilmässä. Seuraavakin harjoittelu järjestyi Caritaksen ikäihmisten palvelukodista, tällä kertaa Kannelkodista. Sitten Caritaksen henkilöstökoordinaattori Hanna-Riikka Pöppönen ehdotti Tarjalle mahdollisuutta suorittaa lähihoitajaopinnot loppuun oppisopimuksella. Opintoja oli kasassa jo 2/3 osaa. Koska Annansilmä oli jo ennestään tuttu, päätti Tarja tarttua sieltä tarjoutuneeseen oppisopimuspaikkaan.

Oppisopimus sopii omatoimiselle opiskelijalle

”Oppisopimus tuntui hyvältä vaihtoehdolta. Se on käytännönläheinen tapa suorittaa tutkinto. Työstä sain palkkaa ja työtä pääsi tekemään osana tiimiä. Vastuutakin sain, mutta kaikki työkaverit ovat täällä auttaneet ja neuvoneet tarvittaessa. Tuli tunne, että kuulun tähän porukkaan”, Tarja kertoo.

Oppisopimusopiskelu yhdistää teorian ja käytännön. Lähiopetuspäivät ja koulutyöt sovitetaan yhteen työvuorojen kanssa. Välillä opiskelu voi tuntua myös raskaalta, kun vapaapäivät töistä menee koulutöitä tehdessä.

”Oppisopimusopiskelijan täytyy olla itseohjautuva, aktiivinen ja tiedonhaluinen. Työ on erilaista kuin työharjoittelussa, joten omatoiminen täytyy olla”, Tarja kuvailee.

Vaativuudestaan huolimatta Tarja on kokenut oppisopimuksen antoisaksi, koska hän on päässyt työskentelemään ikäihmisten parissa ja asiakkaat ja työkaverit ovat tulleet tutuiksi.

”Nyt suunnitelmissani on hakea vakituista työtä täältä Caritaksesta. Olisi hienoa saada jäädä taloon ja tarjota jatkossakin vanhuksille parasta mahdollista hoitoa”, Tarja sanoo.

Ikääntyvien hoidossa ja kuntouttamistyössä korostuu arjen mielekkyys ja esimerkiksi virikkeellinen toiminta. Vaalimme Caritaksen palvelukodeissa lämmintä ilmapiiriä ja rauhallista läsnäoloa.

Caritas tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet oppisopimusopiskeluun

Caritaksessa on mahdollista suuntautua niin vanhus- kuin vammaistyöhön. ”Edellytyksenä on, että lähihoitajan opinnoista on suoritettu 2/3. Loput niistä sujuu käytännönläheisesti meillä”, kertoo henkilöstökoordinaattori ja oppilaitosyhteistyöstä vastaava Hanna-Riikka Pöppönen.

”Oppisopimusopiskelijana pääset tekemään merkityksellistä työtä osana moniammatillista tiimiä ja opintojen jälkeen on hyvät mahdollisuudet työllistyä suoraan meille.”

Oppisopimus on polku ammattiin, kun olet vailla ammatillista koulutusta, haluat kouluttautua uuteen ammattiin tai suorittaa aiemmin keskeytyneet opintosi loppuun.

Oppisopimus sopii hyvin myös silloin, kun haluat muodollisen pätevyyden työssäsi, työtehtäväsi laajenevat uusille alueille tai kun haluat kehittää ammattitaitoasi kouluttautumalla lisää.

”Lähihoitajan työ kiinnostaa ja esimerkiksi moni hoiva-avustajan opintoja suorittava on täydentänyt meillä opintonsa lähihoitajaksi oppisopimuksella”, Hanna Riikka sanoo.

Caritas tekee tiivistä yhteistyötä oppilaitoskumppanin, Suomen Diakoniaopiston kanssa. Etsimme erityisesti valmiita lähihoitajia, esimerkiksi jalka- tai suunhoidon osaajia, jotka haluaisivat opiskella itselleen toisen osaamisalan. Voimme tarjota oppisopimuspaikkaa seuraaviin osaamisaloihin; Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala, Vammaistyön osaamisala sekä Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisala.

”Ota rohkeasti yhteyttä, niin jutellaan lisää. Työ ikäihmisten ja vammaisten parissa työllistää hyvin ja kysyntä osaajille on kova”, kannustaa Hanna-Riikka.

Kiinnostuitko opiskelemaan lähihoitajaksi oppisopimuksella?

Oppilaistosyhteistyön yhteyshenkilö: Titta Vatanen, titta.vatanen@caritaslaiset.fi