Yhdessä lähteminen on parasta: Päivätoiminta rytmittää kehitysvammaisen viikkoa

Päivätoiminta rytmittää kehitysvammaisten arkea palvelukoti Caritas Mainingissa, joka avattiin Oulun Pateniemeen toukokuussa. Asukkaista kaikki alle 65-vuotiaat käyvät päivätoiminnassa oman vointinsa mukaan.

 

Matka taittuu kävellen

Caritas Mainingin päivätoimintatilat otettiin käyttöön elokuun alussa Ratamotiellä. Aamuisin yhdeksän jälkeen palvelukodin takkahuoneessa käy iloinen turina, kun asukkaat odottavat lähtöä ”töihin”. Osa kyselee innokkaana mitä tänään tehdään.

Alle kilometrin matka päivätoimintaan tehdään päivittäin joko kävellen tai pyörätuolilla. Yhdessä lähteminen on parasta. Osa asukkaista haluaa osallistua sekä aamun että iltapäivän ryhmään, jolloin he käyvät lounaalla Mainingissa ja palaavat sitten päivätoimintatilaan vielä iltapäiväksi.

Viikot rakentuvat yksilötöistä, ryhmätoiminnoista, liikunnasta ja kädentaidoista. Kahden ensimmäisen kuukauden aikana muutamat toiminnot ovat ehtineet jo vakiintuakin, vaikka extempore-ideoillekin on aina tilaa. Esimerkiksi maanantaisin pelataan bingoa ja tiistaisin on sanomalehtipäivä. Silloin teemme perinteistä sanomalehtien levitystyötä kukkakaupoille. Sanomalehtityöt ovat muutamalle asukkaalle tuttuja jo vuosien takaa. Aamulla, kun eräs asukas kuulee, että tänään on sanomalehtipäivä, hän nostaa kädet ylös ja huutaa ”Jee!” Olisiko mukavampaa tapaa aloittaa päivä?

Keskiviikkoisin jokainen saa tehdä työtä, joka on hänelle tutuin ja jossa hänellä on vahvuuksia. Torstaisin on liikuntapäivä ja perjantaina nautimme yhdessä kahvit viikon päätöksen kunniaksi. Kahvikupin ympärillä jutellaan menneestä ja tulevasta viikosta, ihan rennosti. Samalla saa piirtää tai ihan vaan olla.

Tärkeä arjen kasaaja

Mainingin asukkaat ovat tottuneet lähtemään ”töihin”. Suurin osa heistä on vuosia ja vuosikymmeniä käynyt Tahkokankaan työtoiminnassa, mistä ”työhön lähtemisen” termi on siirtynyt Mainingin päivätoimintaan. Mainingissa jokaisen asukkaan tekemää henkilökohtaista ”työtä” on laajennettu myös muihin toimintoihin. Tuttujen yksilötöiden lisäksi järjestetään yhteisiä toimintoja, kuten maalausta, huovuttamista, piirtämistä ja retkiä. Jokainen asukas on kokeillut myös jotain sellaista, mitä ei ole aiemmin tehnyt. Useampi asukas on mieltynyt vohvelitöihin, joita tehdäänkin miltei päivittäin. Myös perinteinen maton kudonta kangaspuilla on mahdollista.

Asukkaitten mielestä tärkeintä päivätoiminnassa on kuitenkin itse ”töihin lähteminen”. Asukkaat oikein odottavat arkea, perjantaina toteavat, ”ylihuomisen jälkeen alkaa arki”. Ne, jotka eivät pysty puhumaan, tuovat ohjaajalle kenkiä merkiksi töihin lähdön toiveesta. Päivätoiminta on tärkeä rytmintekijä kehitysvammaisten asukkaittemme viikko-ohjelmassa. Siirtymä palvelukodista erillään olevaan päivätoimintatilaan on otettu vastaan positiivisesti; iltaisin ja viikonloppuisin asukkaat viettävät aikaa kotona ja muissa harrastuksissa.

Jokainen asukas on saanut totutella päivätoiminnassa kulkemiseen omaan tahtiinsa. Osa on kokeillut monia toimintoja ensimmäistä kertaa, vaikka ikää on karttunut jo enemmänkin. Ympäristö ja toiminnat ovat miltei kaikki uusia. Mainingin asukkailla on jokaisella erilaisia rajoituksia, mutta myös vahvuuksia, joita yhdessä olemme etsineet ja testanneet. ”Työnteon” eli päivätoimintaan osallistumisen ilo on kuitenkin se suurin. Lähteminen porukassa päivätoimintaan on jokapäiväinen ilonaihe.

Teksti: Susanna Rojola, päivätoiminnan ohjaaja, Caritas Maininki

 

Kiinnostuitko Caritas Mainingista? Lue lisää täältä ja kysy vapaita paikkoja.