Luontoaiheinen aistihuone syntyi opinnäytetyönä

Palvelukoti Caritas Maininkiin saatiin uusi aistihuone, kun toimintaterapiaopiskelijat Kati-Aurora Kuuskoski ja Hanna Koponen (kuvassa ylhäällä) suunnittelivat ja toteuttivat sen opinnäytetyönään. Aistihuone on rakentunut pääosin kierrätysmateriaaleista ja erilaisia luonnosta saatavia materiaaleja hyödyntäen. Huoneen tarjoamat toiminnot on suunniteltu kehitysvammaisten tarpeista lähtien. Tavoitteena on saavuttaa aktivoivan toiminnan ja rentoutumisen tasapaino.

Aistihuoneessa asukkaat voivat rauhassa opetella tunnistamaan mistä pitävät ja miten kiinnostuksen ilmaisee. Aistihuoneeseen mennään ohjaajan kanssa. Yksilöllinen, kahdenkeskinen aika häiriöttömässä ympäristössä mahdollistaa intensiivisen vuorovaikutuksen, jolloin pienetkin viestit, eleet, äänet ja kosketukset tulevat huomatuksi.

Mainingin Green Care -henkisessä aistihuoneessa on vuodenaikojen mukaan tehdyt tunnusteluseinät, joissa on käytetty eri luonnonmateriaaleja ja pintoja. Erilaiset tuoksupussit ja eteeriset öljyt herättelevät hajuaistia. Luonnosta saadut materiaalit, kuten heinät, oksat, simpukat ja kivet aktivoivat enemmän kuin teollisesti valmistetut tuotteet.

 

 

Ajatuksena on, että asukkaat ja ohjaajat voivat yhdessä täydentää ja uudistaa seinien sekä tuoksu- ja tunnustelupussien sisältöä itse keräämillään materiaaleilla. Osallistava aistihuone on jatkuva kehityskohde, jota saa vapaasti muokata mieleisekseen.

Aktivoinnin lisäksi aistihuoneella voidaan rauhoittaa asukkaita. Aistiärsykkeitä rajaamalla aistihuone mahdollistaa rentoutumisen, mikä puolestaan vähentää asukkailla tyypillisesti ilmenevää haastavaa ja ahdistunutta käytöstä. Rentoutuminen edellyttää oikeita olosuhteita. Säkkituolissa haetaan asento, jossa lihakset ja pää saavat olla rentoina. Kaikki seinäpinnat saa valkoisen verhon taakse piiloon ja valoja voi himmentää. Rauhoittumisen apuna voidaan käyttää kuulosuojaimia ja painotyynyä.

 

 

Jo vuosia sitten on tutkimuksissa todettu, että jo viiden minuutin oleskelu metsässä laskee stressitasoja. Nyt tuoreimman tutkimuksen mukaan luonnon tuominen sisätiloihin tuo saman vaikutuksen. Siksi aistihuone haluttiin yhdistää luontoteemaan. Niin sanottu virtuaaliluonto voidaan tuoda tilaan projektorilla, jolla voi heijastaa seinälle rauhoittavia luontokuvia tai -videoita. Kuulokkeilla voi kuunnella luonnon ääniä, kuten vesipuron lorinaa, tuulen huminaa tai tempautua metsäkävelyn äänimaisemiin.

 

Onnistunut projekti

Uusi aistihuone on selvästi asukkaiden ja henkilökunnan mieleen. Aistihuoneen osallistavasta ja aktivoivasta vaikutuksesta saatiin heti todiste, kun avajaisissa yksi asukkaista sai idean, että hänen Hailuodon retkeltä ottamaansa luontokuvaa voitaisiin käyttää aistihuoneessa. Siitä syntyi mukavaa keskustelua, mikä ääni voisi sopia kuvaan ja mitä käsillä voisi tunnustella. Tunnustelupussien kivet ja simpukat saivat heti käyttöä.

Opiskelijat kiittelevät Caritas Mainingin henkilökuntaa lämpimästä vastaanotosta ja aidosta yhteisestä kiinnostuksesta aistihuoneprojektia kohtaan. Asukkaat ovat seuranneet aktiivisesti huoneen valmistumista ja ovat heti huomanneet mitä uusia juttuja tilaan on ilmestynyt. ”Oli hienoa saada opinnäytetyöstä välitöntä ja suoraa palautetta. Tätä työtä ei tehty opettajaa tai koulua varten, vaan aidosti näitä ihmisiä varten ja heidän tarpeisiin vastaten”, kertovat Hanna ja Kati-Aurora.

Caritas Mainingissa ollaan todella tyytyväisiä aistihuoneeseen. Se tulee varmasti kovaan käyttöön varsinkin iltaisin ja viikonloppuisin. Luonto on tärkeä osa asukkaiden päivätoimintaa ja huone täydentää sitä mukavasti. Mutta oikeassa metsässä ja luontokohteissa retkeilyä aiotaan jatkaa vanhaan malliin, todettiin yhdestä suusta.