Aivot, keho ja mieli virkeäksi Caritas-Puiston kesärasteilla

 

Caritas-Puistoon on pystytetty kesärasteja, jotka sisältävät luontoaiheisia tehtäviä. Rastit ovat kaikille avoimia ja ne ovat hyvä tapa aktivoitua ulkoilmassa. Tänä vuonna on panostettu erityisesti tuotekehitykseen.

Caritas Kuntoutuksen toimintaterapeutit pystyttivät kesärastit Caritas-Puistoon tänä vuonna toista kesää peräkkäin. Rastit sisältävät erilaisia tehtäviä, kuten muistin toimintaa edistäviä aktiviteetteja sekä jumppaliikkeitä ja tietoiskuja. Seitsemän rastia on sijoitettu ympäri Caritas-Puistoa, joka sijaitsee Caritas-Kylän sisäpihalla, ja ne on merkitty vaaleanpunaisin viirein.

Tehtävät ovat luontoaiheisia ja niiden tarkoituksena on aktivoida ulkoiluun, sillä luonnossa liikkumisella on paljon positiivisia vaikutuksia. ”Jo 15–20 minuutin ulkoilu auttaa laskemaan verenpainetta. Luonto tutkitusti piristää mieltä, sillä pelkkä luonnon näkeminen ja aistiminen kohentavat mielialaa ja voivat lievittää myös kipuja”, kertoo Jenni Halkola, joka on yksi Caritas Kuntoutuksen toimintaterapeuteista.

”Rastien tarkoituksena on saada ihmisiä liikkeelle ja aktivoitumaan. Jos ulkona ei ole mitään suunniteltua tekemistä, voi tulla tänne kiertämään rasteja. Rastit ovat avoimia kaikille”.

Kaveri mukaan rastiradalle

Luontoympäristö vaikuttaa positiivisesti myös vuorovaikutukseen ja sen avulla suhde sekä omaan itseen että muihin koetaan myönteisemmäksi. Siksi rasteille kannattaakin ottaa kaveri mukaan, sillä toinen voi samalla tarkistaa rastilappujen toiselta puolelta oikeat vastaukset toisen niitä pähkäillessä.

 

Yhden rastin ohjelmassa pääsee harjoittelemaan hienomotoriikkaa kun tehtävänä on käpylehmän rakentaminen. Toisessa rastissa täytyy tunnistaa lintulajeja, joiden kuvat on sijoitettu osittain roikkumaan puusta ja osa taas on maassa. ”Aivot joutuvat työskentelemään kovasti, kun linnut on sijoitettu eri korkeuksille. Näköaisti ja muisti työskentelevät yhdessä lintulajien tunnistamiseksi”, Jenni lisää.

”Rastit olivat hyviä. Ne ovat aivotyölle rasittavia – hyvällä tavalla. Voi tulla huomenna kokeilemaan uudestaan ja katsoa muistaako tämän päivän kierroksesta mitään.”, toteaa yksi rastien kiertäjistä.

Rastit pidetään Caritas-Puistossa 8.7. asti ja sen jälkeen ne siirretään ilahduttamaan Kairos-Kodin asukkaita.

Tutustu Caritas Kuntoutuksen palveluihin kuntoutuksen verkkosivuilla!